BİR ZAMANLAR SELÇUKLU SERGİSİ BARTIN’DA

BİR ZAMANLAR SELÇUKLU SERGİSİ BARTIN’DA

“Cihad-ül Ekber Danişmendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu” sergisi Bartın Kültür Merkezinde ziyaretçilere açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi iş birliğinde “Cihad-ül Ekber Danişmendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu Projesi” kapsamında düzenlenen sergi Bartın Kültür Merkezinde açıldı.

Bartın Valisi Sinan Güner, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve protokol üyelerinin açılışını yaptığı sergide konuşan Vali Güner, Selçukluları keşfetmemiz ve tarihteki önemini anlamamız açısından sergi adına memnuniyetini dile getirerek; “Selçuklular Anadolu’da ve Anadolu’dan önceki zamanda da, zamanın en büyük egemenliklerini kendi ögeleriyle kurumuşlar ve söz sahibi olmuşlar.

Selçuklu’nun zayıflamasıyla birlikte, yine bir başka Türk unusuru, bir beylik olan Osmanlı beyliği, Selçukluyu oluşturan diğer Türk unsurlarıyla, beyliklerle beraber, Selçuklunun zayıflamasıyla tarih sahnesine çıkmış. Zaman içerisinde fakat hemen değil spontane değil. Anadolu’da diğer beylikler varlığını sürdürürken, Osmanlı beyliğide varlığını sürdürüyordu. Anadolu birliğinin, Türk birliğinin sağlanmasıyla Osmanlı Devleti ortaya çıktı.

 Biz, bir zamanlar tarihimizi Cumhuriyet ile başlatıyorduk. Daha öncesinde hiçbir kurum yokmuş gibiydi. Sonra Osmanlı geldi, şimdi de son zamandaki televizyon dizileri de var malum biliyorsunuz. Selçuklu keşfedilmeye başlandı. Çünkü Selçuklu Osmanlının, dolayısıyla günümüz Cumhuriyeti’nin kurumsal olarak, sanat olarak, teşkilat olarak her açıdan bugünün temelini temsil ediyor. Böyle kopuk bir yerde başlayıp, bir yerde biten bir anlayışla birbirini tamamlayan ve devamı olduğunu anladığımız, daha büyükbir bakış açısına, daha geniş bir perspektife, vizyona biz bugün geçmiş olduk.

Bu tür sergileri sadece birkaç tane objenin sergilendiği bir şey olmaktan öte, bu anlayışla bakıyorum. Bu duygu ve düşüncelerimle serginin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bakanlığımız başta olmak üzere emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.” Şeklinde konuştu.

“Bir Zamanlar Selçuklu” sergisini ziyaretçilere anlatan, Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi (GAKSA) Yönetim Kurulu Başkanı Işın Fırat ziyaretçilere sergi ile ilgili bilgiler verdi.

Bu serginin yapımına 25 yıl önce başlandığını ifade eden Fırat; “Kültür Bakanlığının himayesinde Müzeler Genel Müdürlüğünün talimatlarıyla ve Telif Hakları Genel Müdürlüğünün katkılarıyla bundan 25 yıl evvelinde başladık bu projeye çalışmaya. İçeride Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu veDanişmendlilerin kitreden yapılmış heykellerini, hiperrealistik heykellerini, Menkıbe tasviri tablolarını ve replika yani kopyalanmış üzerinde bilim kurulu ile çalıştığımız nice profesörler ve akademisyenlerle gerçekleştirdiğimiz bu sergiyi sizlere sunmaktan çok büyük gurur duyuyorum.” Sözlerini kullandı.

Sultanların, hanım sultanların, banilerin, ulemaların kitreden, dökümden ve canlandırma silikondan yapılan heykelleri, replika kostümleri, Selçuklu'yu ve Danişmendlilerin yaşam biçimlerini, giyim kuşamlarını ve kültürlerini ifade eden yağlı boya tabloların yer aldığı sergi 27 Kasım Cumartesi gününe kadar Bartın Kültür Merkezinde ziyarete açık olacak.

  • 2021-11-26 10:38:18 tarihinde eklendi.

SOSYAL AĞLARDA PAYLAŞ:


Yorumlar
BİR YORUM YAZ
Gönderiliyor.Lütfen Bekleyiniz...
Bartın’da ticaret kervanına bir yenisi daha eklendi…
Sevgililer Gününde Nikah Kıydılar....
Bartın Valiliği çocuklara  çakmak, çakmak gazı, bally, derby ve tiner gibi  insan sağlığına  zararlı uçucu maddelerin  satışının yasaklanması hakkında karar aldı.
Konuyu bir bilene soralım ve okurlarımızı bilgilendirelim dediğimiz noktada da karşımıza Bartın’da bu tedavileri uygulayan başarılı bir doktor olan Gülşah Aslan çıktı. Kendisine bu tedavi yöntemleri ile ilgili olarak akıllardaki neredeyse tüm soruları sor
TTK tarafından ilk kez 2013'te Amasra maden ocaklarında denenen ve başarılı sonuç alınmasıyla diğer müesseselerde de uygulanmaya başlanan mekanize kazı sistemiyle üretim yüzde 100 artı...
BARTIN’ın Amasra ilçesinde limanda denize devrilen otomobildeki 2 kişi balıkçılar tarafından kurtarıldı. 
4 Mart'ta Bartın'a geleceği açıklanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın programı netleşti. AK Parti İl Teşkilatı tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Mart Pazartesi Günü Cumhuriyet Meydanı'nda miting düzenleyeceği açıklandı.
Bartın'da bu gece hava sıcaklığı -3 derece olacak. Özellikle sürücülerin dikkatli olması gerekiyor.
Her seçim döneminde siyasetin odak noktası olan Kozcağız 2019 yılının Mart ayında yapılacak seçimlerde yine siyasi kulisler ve çevrelerin odak noktası durumunda.